Cercar

Inici -> Visitar Palma -> Patis de Palma

 
 

 

Can Bordils (Can Villalonga-Escalada o Can Sureda-Zanglada)

Bordils 1

Descripció

La façana mostra un alçat dividit en tres plantes, amb portal d´arc de mig punt i, a l´esquerra, les finestres renaixentistes, de mitjan segle XVI. En la sobrellinda d'aquestes finestres destaquen els escuts dels Sureda-Zanglada i dels Sureda-Moyà. En la base dels brancals de la finestra de l´esquerra, hi notam dues figures, una amb l´elm dels cavallers i l´altra amb la testa d´un home jove, simbolisme identificat com l´aliança de l´estament dels cavallers amb el dels mercaders.

El pati és de planta quadrada, amb interessant forma claustral, amb arcs als quatre costats. Els arcs sostinguts per pilars hexagonals. La coberta del tram cobert del fons del pati presenta un enteixinat de fusta i, al primer pis, es conserva un enteixinat del segle XVI. Les finestres obertes en el pati mostren l´escut dels Sureda. L´escala se situa a la dreta del pati.

Notes històriques

L'any 1282 pertanyia al jueu Maimó Biniferaix, i el 1450 fou adquirit per Salvador Sureda i Safont. L'any 1554 els Sureda-Zanglada hi realitzaren una profunda reforma. Les finestres renaixentistes de la façana corresponen a aquesta modificació. L'any 1647 passà per matrimoni a la família Bordils i el 1808 als Villalonga-Escalada. Segons la "Lista electoral rectificada" de l´any 1864, la casa es trobava a la illeta núm. 1 i era propietat de D. Manuel Villalonga Pérez "hacendado", amb 4.478 lliures de quota (AMP, 1060). Una nova reforma, del segle XIX, suposà l'aparició dels balcons de la façana i la instal.lació en el primer replà d'un portal renaixentista i l'escut dels Villalonga, provinents d'una casa derruïda. L´arquitecte Guillem Fortesa reformà el pati l´any 1941.

L´any 1936 fou adquirida per la família Unzué. Des de l'any 1982 Can Bordils és propietat de l'Ajuntament de Palma. Als anys 1990 s´hi realitzà una important reforma i s´adaptà per tal d´acollir els fons de l´Arxiu Municipal de Palma

Altres dades d'interès:

És un dels casals més antics que es conserven a Palma. En el segle XIII es reconstruí sobre fonaments i elements d'època islàmica.

Adreça

Carrer  de l'Almudaina, 9

07001 Palma (Illes Balears)

Vegeu Google Maps Vegeu Google Maps

Horari:

DE SETEMBRE A JUNY:

De dilluns a divendres de 9h a 14h

Dilluns i dimecres de 16:15h a 19:45h

JULIOL I AGOST

De dilluns a dijous de 9h a 14h

Descàrrega d'arxius

Galeria multimedia

Imatges

Bordils 2 Bordils panoramic Il.lustració Can Bordils

Data darrera modificació: 22 de maig de 2018

© Ajuntament de Palma - Turisme. Carrer del Socors 22. 07002 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971 22 59 86 | Fax: 971 22 59 93