Cercar

Inici -> Visitar Palma -> Patis de Palma

 
 

 

Can Belloto (Les Carasses, Can Pavesi)

Belloto 1

Descripció

És un bon model de façana manierista, amb influències italianes, realitzada en una data ben primerenca. Els brancals de portes i finestres es configuren en forma de pilastres encoixinades. El nom popular del casal, "Les Carasses" es troba ja documentat l'any 1765. Aquestes cares semblen inspirades en el tractament iconogràfic del palau Zuccaro, de Roma, datat l'any 1593.

 Sota l'escut  dels Pavesi i sobre la carassa principal es pot observar la inscripció EUNDO. La interpretació del missatge d'aquesta composició ha estat objecte de controvèrsia i de comentaris fantasiosos. Una interpretació relaciona el missatge epigràfic amb l'origen estranger i viatger del propietari. Una altra versió planteja el caràcter esquerp del nou senyor i les desavinències amb els veïns, amb el missatge traduït com a "per al qui passi". En definitiva, es tracta d'una ornamentació d'acord amb les modes de principi del segle XVII.El pati presenta l´escala a la dreta, amb passamà de ferro, del segle XIX, i un arc escarser davall el replà principal.

Notes històriques

Al llarg del segle XVI va pertànyer a la família Verí, fins que el 1584 passà a ser propietat del mercader Antoni Mas, el fill del qual perdé l´any 1606 un plet amb el que serà el nou propietari, el jurista genovès Joan Francesc Pavesi. Aquest la reformà completament abans de 1620, data de la seva mort. Una inscripció al fris del  portal rememora aquesta informació: P.P.P. IO FRANCIS' PAVESI' VID I.I.I., que s'ha d'entendre com a Ioannes Franciscus Pavesius Utrisque Iuris Doctor. Poc més tard s'hi establí Domenico Belloto, mercader enriquit amb el comerç de blat a compte del Gran i General Consell. Obtingué el títol de ciutadà militar l'any 1635 i el de cavaller el 1644. Al segle XIX, la casa es reformà i es dividí en diversos habitatges.

Altres dades d'interès:

Destaquen les màscares mostruoses i la carassa amb la llengua treta, que donaren lloc al nom popular de la casa i al de tot el carrer de Sant Feliu, les Carasses.

Adreça

Carrer  de Sant Feliu, 10

07012 Palma (Illes Balears)

Vegeu Google Maps Vegeu Google Maps

Descàrrega d'arxius

Galeria multimedia

Imatges

Belloto 2 Belloto 3 Dibuix Can Belloto

Data darrera modificació: 2 d'octubre de 2014

© Ajuntament de Palma - Turisme. Carrer del Socors 22. 07002 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971 22 59 86 | Fax: 971 22 59 93