Cercar

Inici -> Visitar Palma -> Patis de Palma

 
 

 

Cal Marquès del Reguer (Can Balaguer)

Can Balaguer 2017 - Pati 00

Descripció

El portal forà és un gran arc de mig punt. Originalment, hi havia també dos portals rebaixats que comunicaven amb el pati, avui ocupats per comerços. L'entrada té coberta amb enteixinat. Els arcs laterals apareixen cegats, i mostren les columnes i els capitells de tradició jònica embotits en els murs; presenten les restes dels escuts, que foren esborrats, identificats amb dificultat com dels Gual-Sanglada, amb l'elm dels cavallers. A continuació, un gran arc rebaixat comunica amb el pati obert, amb sòl empedrat i quatre fassers als laterals. Després del pati, s'estén un altre tram cobert amb enteixinat, des d'on arranca l'escala, en escaire, de tres trams. Al buit de l'escala, la coberta és una cúpula amb llunetes, del segle XVIII. Abans de l'entrada al pis superior, hi ha una làpida dedicada al músic que fou propietari del casal Josep Balaguer.

Notes històriques

Edifici també conegut amb el nom de cal Marquès del Reguer i can Blanes. El segle XVI fou de la família Sanglada, que entroncà el s. XVIII amb els Amar de Montaner (marquesos del Reguer). Mateu Gual-Sanglada hi promogué una reforma, abans de la seva mort, esdevinguda el 1730. Després d'un plet, s'instal.laren al casal els marquesos del Reguer. El segon marquès del Reguer, Josep Amar de Montaner i Sanglada, mort el 1775, patrocinà una altra reforma de la casa. Dona Isabel Amar de Montaner, esposa del comte de San Simón, aportà al matrimoni aquesta casa i el títol marquesal del Reguer. A mitjans segle XIX Jordi de San Simon i Montaner, propietari aleshores, va vendre el casal a Antoni Blanes, comerciant originari d'Artà que féu gran fortuna a Amèrica. Els Blanes reformaren l'edifici. En aquestes obres es cegaren dos trams del pati. Fins aleshores devia ser el més gran de tota la ciutat.

El segle XX aquest casal passa a ser del músic Josep Balaguer, qui el deixa a l'Ajuntament quan ell mor perquè sigui la seu del Cercle de Belles Arts de Mallorca.

icona PDF La casa possible - Exposició permanent Can Balaguer

Horari:
De dimars a divendres, de 10 a 14h
Dissabte, diumenge i festius, de 10:30 a 13:30 h

Adreça

Carrer  de la Unió, 3

07001 Palma (Illes Balears)

Vegeu Google Maps Vegeu Google Maps

Descàrrega d'arxius

Galeria multimedia

Imatges

Balaguer 360 Balaguer 2 Balaguer 3 Balaguer 4

veure més imatges

Data darrera modificació: 4 de juny de 2020

© Ajuntament de Palma - Turisme. Carrer del Socors 22. 07002 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971 22 59 86 | Fax: 971 22 59 93