Cercar

Inici -> Visitar Palma -> Patis de Palma

 
 

 

Ca'n Muntanyans

Foto Ca´n Muntanyans

Descripció

La façana té tres plantes d´alçat. Un portal rebaixat deixa pas a l´entrada o vestíbul, amb coberta de bigues, renovades. A l´esquerra, hi ha un portal d´estudi de talla gòtica amb les armes dels Muntanyans. A la dreta, s´hi obre un portalet de llinda. Un arc apuntat gòtic comunica amb el pati. Hi destaca un gran arc rebaixat a la dreta, amb l´escut dels Muntanyans-Berard. A l´esquerra, l´escala puja al primer pis. De l´interior, destaca a l´esquerra una sala amb un arc diafragma i permòdols que aguanten l´embigat.

Notes históriques

El casal conegut amb el nom de Sacristanat, també dit Can Muntanyans, es troba al C/ de Sant Bernat, 3. Al segle XV era de la família Muntanyans. Un dels escuts del pati és dels Muntanyans-Berard, de finals del s. XV, en ocasió del matrimoni entre Nicolau de Muntanyans i Verí amb Beatriu de Berard i Santjoan. El 1556 passà a ser d´Humbert de Togores i Muntanyans. En el s XVII, passà a l´Església i es dedicà a residència dels canonges-sagristans. El 1685 es valorà en 1.000 lliures. (Murray-Pascual: 1988, II, 261). Durant les tres primeres dècades de segle XX, hi visqué Mn. Alcover, com recorda una làpida a la dreta del portal. La casa ha estat reformada al llarg dels anys 1990.

Referències:

-Habsburg-Lorena: La ciudad de Palma, 76

-Murray-Pascual: La casa y el tiempo (1988), Tom II, p. 261

-GEM, XV, 32

Altres dades d'interès:

Juntament amb l´hospital de San Pere i San Bernat, conforma actualment l´edifici de la Residència diocesana.

Adreça

Carrer  de San Bernat, 3

07001 Palma (Illes Balears)

Vegeu Google Maps Vegeu Google Maps

Descàrrega d'arxius

Galeria multimedia

Imatges

Can´Muntanyans 1 Ca´n Muntanyans 2 Ca´n Muntanyans 3

Data darrera modificació: 2 d'octubre de 2014

© Ajuntament de Palma - Turisme. Carrer del Socors 22. 07002 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971 22 59 86 | Fax: 971 22 59 93