Cercar

Inici -> Visitar Palma -> Menjar i dormir  -> Cuina Mediterrània

 
 

 

Cuina Mediterrània

La gastronomia tradicional mallorquina està fortament condicionada per la cultura i la geografia mediterrànies. Això fa que la varietat sigui una de les seves principals característiques.
L?ensaïmada i la sobrassada són els productes més coneguts fora de la nostra illa, però la cuina mallorquina ens ofereix també exquisits plats de peix i marisc, carns i magnífics postres. Vins, formatges, olis, embotits i hortalisses;tots són productes de la terra que s?exhibeixen als mercats; alguns amb segells de garantia i tots d?una qualitat excel.lent.

SOBRASSADA DE MALLORCA: Embotit amb indicació geogràfica protegida. S?elabora amb carns seleccionades de porc, picades i condimentades amb pebre vermell, sal i espècies. A més de la sobrassada, amb el porc es fan una gran quantitat d?embotits, entre els quals hi trobem també la llonganissa, el botifarró o el camaiot.
ENSAÏMADA DE MALLORCA: Producte amb indicació geogràfica protegida. La seva singular forma d?espiral la diferencïa de qualsevol altre pastís. Es presenta en diferents mides i poden esser llises o farcides de cabell d?àngel, nata o crema.
OLI DE MALLORCA: Oli d?oliva verge extra amb denominació d?origen, elaborat a Mallorca amb olives de les varietats mallorquina, arbequina i picual.
FORMATGE: Entre tots els formatges que produeixen les Illes Balears, el més conegut és el de Menorca. El formatge amb denominació d?origen Maó-Menorca s?elabora amb llet de vaca cuallada a baixa temperatura , es sala per immersió i es madura seguint els costums de l?illa.
AMETLLA MALLORQUINA: Una de les estampes més belles del paisatge de Mallorca és la dels ametllers en flor. D?aquells cau un dels fruits més típics de la nostra terra, l?ametlla, amb la qual s?obtenen diferents productes que serveixen per elaborar alguns dels plats més saborosos de la gastronomia de l?illa.
VINS I LICORS: En l?apartat dels vins destaquen dues denominacions d?origen: la de Binissalem i la de Pla i Llevant, que cada dia milloren les seves produccions. Licors com el Palo i les herbes de Mallorca també compten amb una denominació geogràfica. El Palo s?elabora a Mallorca des de mitjan s.XIX, i s?obté de la maceració de quina i genciana. Les herbes, una beguda anisada, es fan a partir de la maceració i la destil.lació de plantes aromàtiques de l?illa: n?hi ha de dolces, de mesclades i de seques. 

MALLORCA A LA CUINA:

Plats principals:
Les sopes mallorquines, elaborades amb pà moreno i una gran varietat de verdures, són el primer plat per excel.lència de la nostra cuina. Un plat molt típic de l?estiu és el tumbet, cuinat amb patates, albergínies, pebres i tomàtigues. Les albergínies són un element molt freqüent en la gastronomia mallorquina, i es cuinen farcides de carn o peix. Entre els plats més populars hi trobem el frit mallorquí, elaborat amb freixura de xot, patates i fonoll o l?arròs brut, a base de carn i verdures. 
Els plats de peix i marisc són coneguts per la seva qualitat i frescura; destacant el cap roig, que cuinat simplement a la planxa es converteix en un plat digne dels paladars més exigents, l?anfós a la mallorquina, la caldereta de llagosta, l?arròs de peix o els calamars farcits, un altre gran plat que cal tenir en compte.
Quant a la carn, els plats més típics són aquells que tenen com a base la porcella. Un d?ells és el rostit o porcella al forn. També són tradicionals el llom amb col i el conill amb ceba, sense oblidar altres plats que tenen com a ingredient principal la carn de xot.

Dolços: El plat dolç per excel.lència a Mallorca és l?ensaïmada, però també són molt coneguts el gató (coca elaborada amb ametlles) amb gelat, la greixonera de brossat, les coques d?albercocs, les duquesses, els crespells, els rubiols o les coques de patata.

Altres: A l?hora de berenar, recomanem les coques de pasta salada. Poden estar fetes de verdura, de trempó o de pebres vermells. Durant la Setmana Santa s?elaboren també els cocarrois, farcits de verdures i les panades de mida individual que són farcides de carn, peix o pèsols, encara que podrà trobar aquests productes a la majoria de forns durant tot l?any.
Finalment, no podem oblidar esmentar el Pa amb oli, pa moreno amb tomàtigues i oli que es menja amb formatge, pernil o algun embotit mallorquí i sempre acompanyat d?olives mallorquines o envinagrats com el fonoll marí.

Enllaços addicionals

Data darrera modificació:14 de juny de 2012

© Ajuntament de Palma - Turisme. Carrer del Socors 22. 07002 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971 22 59 86 | Fax: 971 22 59 93