Publicador de continguts

Posidònia oceànica

Posidonia oceanica

La nostra mar balear, igual que la Mediterrània, és la llar d'una espècie única. Una planta, no una alga, que està considerada l'organisme de major grandària del món i que és la principal responsable de la riquesa de les nostres aigües. Parlam de la Posidonia oceanica (en honor al déu grec Posidó), fanerògama marina que forma veritables praderies davall la mar i indica la qualitat de les nostres aigües. 

 

Podem pensar en la posidònia com un arbre de fulla caduca que en comptes de créixer cap a dalt creix recolzat en el fons marí. A la primavera les seves fulles són verdes i segons va passant l'estiu, amb la calor i el creixement d'éssers vius damunt les seves fulles aquestes es tornen marrons, es moren i es dipositen a les nostres platges per l'acció de corrents i ones. 

 

Es fa difícil passejar per una platja a la tardor o a l'hivern que no tingui a la riba milers de fulles marrons mesclades amb l'arena. Aquestes fulles no són brutor; ben al contrari, són reflex de la bona salut de la platja, més concretament de la salut de les seves prades de posidònia. 

 

Aquestes acumulacions de fulles protegeixen a la platja davant la pèrdua d'arena per vents i temporals, per la qual cosa és de vital importància no retirar-les fins ben entrada la primavera, quan ja han passat els riscs de temporal. Si no estiguessin damunt l'arena les ones arribarien amb més força a la platja, l'erosionarien i farien que, any rere any, les nostres platges s'anassin fent més i més petites.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023